KARACABEY MERİNOSU ÖZELLİKLERİ
KARACABEY MERİNOSU ÖZELLİKLERİ
IRK ÖZELLİKLERİ
Genel Tanımı : Kıvırcık ile Alman Yapağı Et Merinosu melezlenmesiyle elde edilmiş olup % 90 üzerinde Merinos genotipi taşımaktadır. Vücut geniş, derin, yuvarlak yapılı, orta uzunlukta, sırt düzgün ve geniş, sağrı geniş ve az düşük, bacaklar orta uzunlukta ve iriliktedir. Butlar dolgun ve derindir. Başın yüz kısmı ile bacak uçları çıplaktır. Renk beyazdır. Kuyruk yağsız, uzun ve incedir. Erkekler % 10-15 boynuzlu, dişiler boynuzsuzdur. Yapağısı ince, bir örnek olup tekstile uygundur.
Irka Özgü Ayırıcı Özellikler: Yaşama gücü yüksektir. Hemen tüm yıl kızgınlık gösterir. Kuzuların büyüme hızı yüksektir. Koyunlar iyi huylu, sürü içgüdüsü oldukça iyi, sürü halinde yönetilmesi kolaydır. Sağım ve kırkıma olumsuz tepki vermez. Analık içgüdüsü iyidir. Bulunduğu bölge şartlarına uyumlu ve hastalıklara dirençlidir.
Yetiştirme Koşulları: Bakım ve besleme koşulları daha iyi olan ve kısmen de entansifleşme eğilimi görülen işletmelerde ve engebesi az ovalık kesimlerde tercih edilen bir ırktır.
ORTALAMA VERİM ÖZELLİKLERİ
Koç altı koyuna göre kuzu verimi 100 / 120-130
Doğuran koyuna göre kuzu verimi 100 / 130-140
Yapağı verimi D:2.5-3, E:3-4 kg.
Yapağı kalitesi ve uzunluk 58’S-60’S, 7-8 cm.
Canlı ağırlık 60-80kg
Laktasyon Süresi 130-140 gün
Laktasyon Süt Verimi 50-70
İkiz Doğum Oranı %10-15
Kirli Yapağı Verimi 3.2-2.4 kg.
Süt verimi 50-55 kg.
KARACABEY MERİNOSUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Renk tamamen beyazdır. Kuyruk yağsız, ince ve uzundur. Koçların %10-15’inde boynuz vardır. Koyunlar boynuzsuzdur. Yapağı elyaf sık kıvrımlı ve incedir. Yerli ırklardan daha iri cüsselidir.